Doe de Test Download E-book

Volwassenen met Verlatingsangst

Heel veel mensen kennen de term verlatingsangst of scheidingsangst. Het wordt normaal gesproken gebruikt bij kinderen en soms ook wel bij honden die slecht alleen kunnen zijn en dan gaan huilen en in het geval van honden, janken of blaffen. Het wordt doorgaans als een serieus probleem gezien, want kinderen die niet zonder hun moeder of vader kunnen, schijnen iets in hun ontwikkeling te missen en mogelijk andere problemen te krijgen naarmate ze ouder worden.

Wat veel mensen niet weten, is dat ook volwassenen hier last van hebben. Veel psychologen overwegen zelfs om de aandoening aan hun handboek toe te voegen. Heel veel volwassenen kunnen hier vatbaar voor te zijn, maar hebben niet in de gaten dat ze er last van hebben. Waarschijnlijk is het probleem dan ook meer wijdverspreid dan men vermoed op het eerste gezicht.

Heb jij last van verlatingsangst?

Het is best moeilijk om zelf verlatingsangst vast te stellen. Waarschijnlijk heb je echter wel last van andere angsten, dus als je een test wil doen, klik dan op de link in de volgende paragraaf. Hiermee kun je je angsten beter in kaart brengen.

Van kindertijd tot volwassene

Misschien heb je je verlatingsangst ontwikkeld toen je klein was, maar het kan ook zijn dat deze pas ontstaan is door ervaringen in je pubertijd. Heel veel mensen met verlatingsangst ontdekken dat ze een of andere angst hadden in hun jeugd of dat ze zijn verwaarloosd of mishandeld.

Het is best ingewikkeld, maar gelukkig is het ook te behandelen. Als je met deze angsten aan de gang wilt, doe dan de Verlatingsangst Test. Het is een test van 10 vragen om je angsten in kaart te brengen.

Hoe verlatingsangst zich openbaart bij volwassenen

Het belangrijkste is dat je het ziet! Natuurlijk kan iedereen de extreme vormen herkennen, waarbij iemand alleen functioneert wanneer hij (of zij) bij de hand wordt gehouden en reddeloos verloren is zonder die ander. Maar hoe zit het met de wat lichtere vormen? Let op. Er zijn een aantal gedragsuitingen die sterk lijken op of neigen naar verlatingsangst.

 • Extreme JaloezieEen goed voorbeeld van verlatingsangst bij volwassenen is jaloezie. Uiteraard is het mogelijk dat jaloezie niets te maken heeft met verlatingsangst, bijvoorbeeld omdat iemand graag voortdurend anderen wil controleren of gewoon vanwege een gebrek aan vertrouwen. Maar heel veel vormen van diepe jaloezie hebben te maken met de angst om verlaten te worden, waarbij het individu alle vertrouwen verliest omdat ze onderbewust bang zijn dat de ander ze zal verlaten. Helemaal wanneer de jaloezie gepaard gaat met andere angsten en zorgen zoals, bang zijn om alleen te zijn of zorgen over ontrouw, zonder dat daar enige grond voor is.
 • Extreme BemoeizuchtEr is ook enig bewijs dat ouders die erg veel eisen van hun kinderen zelf leiden aan een verlatingscomplex. Het wordt ook wel omgekeerde verlatingsangst genoemd, omdat de ouders zo ontzettend bang zijn dat hun kind hen op een dag zal verlaten dat ze daarom extra veel druk en invloed uitoefenen op het leven dat hun kind nu heeft, met vaak de beste bedoelingen uiteraard.
 • Vastzitten in RelatiesEen andere manier waarop verlatingsangst zich kan manifesteren is de manier waarop mensen zichzelf uiten in een relatie. En dan gaat het niet alleen om romantische relaties, maar ook gewoon in hun vriendschappen en soms ook wel in de manier waarop ze met hun familie omgaan.Degene die blijven hangen in een relatie die eigenlijk niet goed voor hen is (lichamelijk of geestelijk) hebben waarschijnlijk last van verlatingsangst, want daarom vinden ze het moeilijk een relatie te beëindigen.
 • PlakkersTot slot, degene die heel lang bij hun ouders blijven wonen of altijd bij vrienden rondhangen en ondertussen maar klagen over het gebrek aan contact, dat zijn ook de mensen die waarschijnlijk min of meer last hebben van verlatingsangst. Of ze maken gewoon gebruik van ze. Omdat er geen diagnostische criteria zijn waarmee je verlatingsangst kunt vaststellen, is het moeilijk om aan te geven of één of meerdere van bovenstaande gedragingen bepalend is voor verlatingsangst. Bovendien wordt er maar weinig onderzoek naar gedaan. En toch zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat verlatingsangst bij volwassenen een reëel probleem is en het leven van heel veel volwassenen nadelig beïnvloed.

Symptomen van verlatingsangst

Omdat er nog geen diagnostische test is om verlatingsangst bij volwassenen te meten, is het nog steeds moeilijk om te zeggen wat wel of niet een symptoom is van VbV. De beste manier is om te eerst te kijken naar de symptomen van verlatingsangst bij kinderen en vervolgens te kijken naar de wijze waarop deze zich manifesteren bij volwassenen.

Bij kinderen kom je de volgende symptomen tegen:

 • Paniek wanneer ze bij een bepaald persoon of personen worden weggehaald
 • Bovenmatige angst van die personen verwijderd te worden
 • Bezorgdheid, altijd aan het slechtste scenario denken wanneer ze gescheiden worden van een bepaald persoon
 • Moeilijkheden met slapen wanneer een bepaald persoon er niet is
 • Fysieke, lichamelijk problemen bij fysieke afwezigheid

Je zou tevens de overtuiging er aan kunnen toevoegen van iemand die niet in staat is zonder iemand anders te kunnen leven of dat in ieder geval de kwaliteit van hun leven extreem zou dalen wanneer de ander er niet is.

De hersenen van volwassenen zijn veel beter ontwikkeld dan die van kinderen, dus het is logisch dat verlatingsangst bij volwassenen zich op een andere manier openbaart. Maar toch, de enorme angst en zorg bij de gedachte dat iemand niet meer bij je zal zijn is toch echt een signaal van verlatingsangst en enige variatie op bovenstaande opsomming zou goed passen in een lijst met criteria om het stellen van een diagnose tot verlatingsangst te kunnen verbeteren.

Hoe kun je verlatingsangst genezen?

Verlatingsangst is pas sinds kort erkend als een serieus geestelijk probleem. Hierdoor is het lastig een geschikte behandeling te vinden. Gelukkig zijn er toch wat behandelingen die al enige effect hebben laten zien. Als je denkt dat jij of iemand in je omgeving verlatingsangst heeft, is het belangrijk dat je hulp zoekt.

De allereerste stap is accepteren dat je een probleem hebt, want om verlatingsangst aan te kunnen pakken zal je je natuurlijk eerst bewust moeten worden van het feit dat je een probleem hebt.

Vervolgens kun je één van de volgende dingen proberen:

 • Andere angsten onder ogen zienWanneer je andere angsten kunt herkennen en behandelen heeft dat een positief effect op je verlatingsangst. Veel mensen met verlatingsangst hebben ook last van dwanggedachten of hebben last van paniekaanvallen als ze alleen zijn. Wanneer je dergelijke symptomen kunt herkennen ben je al een eind op weg om ze te tackelen.
 • Methodes gebruiken die worden toegepast bij kinderen met verlatingsangstDezelfde dingen die kinderen kunnen helpen van hun verlatingsangst af te komen zijn ook werkzaam bij volwassenen. Cognitieve gedragstherapie en systematische desensibilisatie (waarbij je op een rustige en veilige manier stapsgewijs leert om alleen te zijn) zijn zeer geschikt. In een aantal gevallen kan medicatie helpen of worden ontspanningsstrategieën zoals bijvoorbeeld yoga, ingezet.
 • SupportgroepenSteun zoeken bij mensen met dezelfde problemen kan ook heilzaam zijn. Een supportgroep voor mensen met verlatingsangst kan enorm goed helpen omdat het de nodige sociale steun oplevert naast de vaste partner. Vaak is een van de angsten het verlies van die steun, zodat de steun van een dergelijke groep een solide basis kan bieden zodat die angst minder groot wordt.

Verder onderzoek naar verlatingsangst moet uitwijzen welke andere behandelingen geschikt zijn, maar de bovenstaande lijst is in ieder geval effectief gebleken bij behandelingen in het verleden. Zorg er vooral voor dat je andere bestaande angsten ook behandeld net als stress-issues, omdat deze de neiging hebben de verlatingsangst te verergeren.

Er zijn verschillende mensen die ik geholpen heb met het overkomen van hun verlatingsangst, maar je zult eerst de gratis test moeten doen. Pas wanneer je alle symptomen onderkent kan er een behandeling worden geadviseerd.

Wil jij ook voor ééns en voor altijd van die verlatingsangst af?

Download het e-book “Stop Je Relatieangst” nu >>>

Bekijk ook

Wat is Verlatingsangst?

Verlatingsangst is de angst voor het gevoel dat met verlating gepaard gaat, zoals eenzaamheid, hulpeloosheid, machteloosheid en verdriet. Lees hier meer.

Relatie tussen Borderline en Verlatings- of Bindingsangst?

Is er een relatie tussen Borderline en Verlatings- of Bindingsangst? Het antwoord op deze vraag is volmondig ja.

 • samantha

  Ik ben 18 en weet zeker dat ik het heb , maar ik val anderen er niet mee lastig. Ik maak alleen mezelf gek maar daar heb ik hulp voor.

 • Michel

  Verlatingsangst is iets heel erg naars.
  Ik zie het zelf als een ernstig gebrek aan een veilige verbinding met vader en/of moeder. De leegte die zo ontstaat kan ervaren worden als een akelig gevoel van onbehagen waaruit veel destructief gedrag uit voortkomt. Als vader en /of moeder niet beschikbaar is om je lief te hebben als jong kind, dan ervaart het kind afwijzing en kan de angst ervoor gaan groeien. Het is dan ook niet vreemd dat in latere relaties allerlei vervelende situaties ontstaan, puur omdat je met een innerlijke “wond” rondloopt die genezing en aandacht nodig heeft.

  Ik ben het mezelf gelukkig bewust geworden in mijn eigen leven. Door er met anderen over te praten en – als christen – er ook met anderen voor te bidden, merk ik dat de pijn minder wordt. Immers, als je gelooft in een God die je onvoorwaardelijk liefhebt, dan kan dit de innerlijke leegte elimineren. En vanuit de ontstane rust en vrede kan ik dan weer relaties aangaan, nu echter zonder mezelf te verliezen of op te offeren.

  • Carrie123

   En nu bang om door god, jezes maria en jehova verlaten te worden??? O nee, je kan gewoon ‘geloven’ dat ze echt zijn, net als de kerstman en sinterklaas….
   Probleempje: ze bestaan niet echt, wat ben je dan alleen als je een mens van vlees en bloed afwijst vanwege een vertelling in een boek.
   Want daar hou jij je dus – letterlijk- aan vast.
   Triest!

   • Michel

    Nee hoor, maak je maar geen zorgen. God verlaat mij niet.
    En nee je vergist je. Sinterklaas bestaat niet, die is niet echt.
    Maar God is wel reeel voor mij 🙂

    Probleempje? Jij maakt er zo te zien een probleem van, ik niet 🙂

    En nog een keer nee, ik hou me nergens aan vast.
    God houdt mij vast.

    En sinds ik Hem heb leren kennen, ben ik van mijn verlatingsangst vrij.
    Waar liefde is, kan immers geen angst zijn. Denk maar ‘s over na.

    Dus volgens mij weet je er niet veel van, zo te lezen.
    Beter dan maar niet te veel met iemand anders bemoeien.

    Fijne dag verder.

    • Carrie123

     Waar liefde is kan ook angst zijn. Man man man wat ben jij gehersenspoeld; ik heb dan ook met je te doen… sterkte!
     Bemoei jij je maar met helemaal niemand met je waanideëen, het Pieter Baancentrum zit vol met mensen die waanideëen hebben en moorden uit de naam van god. Of allah of jehova of… jij weet er vast meer 😉

     • Michel

      Nee hoor, in de volmaakte liefde bestaat geen angst.
      En zo te zien is het een groter probleem voor jou dan voor mij.:-)
      Je hoeft niet met mij te doen te hebben hoor. Ik zou maar wat meer zorgen over jezelf gaan maken als ik jou was.

   • Frans

    Wat een ontzettende asociale reactie Carrie. Michel heeft kennelijk een weg gevonden die voor hem heilzaam is. Dat jij dat niet kunt respecteren zegt ontzettend veel over jou!

    • Carrie123

     Frans dat is het tegenovergestelde van a-sociaal. Sociaal wil zeggen een band aan kunnen gaan met MENSEN niet in hersenspinsels.. Alle goden die er bestaan hebben meer ellende veroorzaakt in de wereld -kijk eens een krantje in, leerzaam op dit moment staat de halve wereld in brand uit naam van god- dan een mens in z’n eentje kan veroorzaken. Beetje lullig als hij straks letterlijk de weg kwijtraakt en erop vertrouwd dat god hem wel bij de hand neemt en de goede weg wijst. DÁT is triest.
     Beter probeer je met de mensen om je heen je problemen te overwinnen dan een schijnveiligheid te creëren want aan het eind van het liedje doet god niks voor je. Echt niet, ik ken de bijbel een beetje: hij liet zelfs zijn eigen zoon die aan het kruis hing te sterven van de pijn (als je daarin gelooft) barsten. Hij zegt immers: god mijn vader waarom heb je mij VERLATEN en krijgt hij daar antwoord op? Nee..
     Dus sterft god’s eigen zoon een gruwelijke dood, niet door zijn moordenaars maar omdat zijn eigen vader hem laat barsten als het moeilijk wordt.
     Denk dáár maar eens over na!

     • Bert Banaan

      De waarheid is subjectief, absolute waarheid is onbereikbaar. Je hebt recht tot je mening, maar wat je nu stelt is niet anders dan wat je verafschuwd.

     • Carrie123

      Wat een kul… de waarheid subjectief gaat niet meer op als je ouder dan 6 jaar bent. Dan houdt het magisch denken op bij gezonde mensen. Dat is gewoon waar net zoals je objectief gezien kleddernat wordt als je in het water valt. Ik verafschuw mensen die een ander die hulp nodig heeft vanwege een gruwelijke liefdeloze jeugd naar een verzinsel sturen waar hij of zij nog dik voor moet betalen ook. Of dacht je dat de kerk geen geld wil zien. De kerk is nog erger dan de maffia wat dat betreft anders zouden ze de kinderen die seksueel misbruikt zijn uit naam van god denk aan de katholieke kerk wel schadeloos stellen. Maar nee ontkennen en liegen dat kinderen verkracht zijn. Daar krijg je pas bindingsangst van of denk je dat dat allemaal zwakke stakkers zijn die zelf seks met die gasten wilden op hun 4e of 5e levensjaar? Geloof mij nou maar: dat is niet in overleg gegaan zo van voor een tientje ga je je gang maar priester. Waarom zouden ze die kinderen anders vastgebonden hebben, omdat ze zo goed meewerkten en genoten van seks? Ziek om dat af te doen als ‘mijn mening’.