Doe de Test Download E-book

Herken de 6 Signalen die Duiden op Bindingsangst bij je Partner

Heel veel mensen zijn ooit een speciaal iemand tegen gekomen die zich niet wilde binden. Ik herinner mij een compagnon van achter in de 40 die heel graag wilde trouwen, maar die er niet in slaagde zich te binden. Klinkt dit je bekend in de oren?

Hoewel de maatschappij er meestal vanuit gaat dat het mannen zijn die lijden aan bindingsangst, zijn het ook vrouwen die er last van hebben. Tegenstrijdig en ironisch genoeg zijn het de juist de mensen met bindingsangst die er het meest naar verlangen een hechte relatie op te bouwen.

Hieronder volgt een opsomming van signalen die erop kunnen wijzen dat degene met wie je aan het daten bent, mogelijk last heeft van bindingsangst.

  1. Deze persoon wil een relatie maar ook vrijheid en ruimte voor zichzelf

   Ze houden ervan een langeafstandsrelatie te hebben en voelen zich aangetrokken tot mensen met een drukbezet leven. Hij heeft een druk leven en propt afspraken met haar in tussen werk en vergaderingen. Pas op voor mensen die 100% betrokkenheid van je eisen maar niet hetzelfde kunnen teruggeven. Dit zal alleen maar frustraties en teleurstelling opleveren.

  2. Je date vertelt aan niemand dat jullie met elkaar omgaan

   Natuurlijk hoef je het niet meteen van de daken te schreeuwen wanneer je aan een nieuwe relatie begint, maar op een gegeven moment worden jullie zo close dat je naaste omgeving het moet weten.

   Sommige mensen zijn gewoon heel gesloten en anderen willen juist wel aan de buitenwereld laten weten dat ze single zijn en open staan voor een relatie. Maar als je echt een fijne relatie hebt dan is het onontkoombaar dat je dat aan je vrienden en familie vertelt. Dus als je partner na twee maanden nog aan niemand iets over jouw heeft verteld, wordt het tijd om je ongerust te maken.

  3. Je partner vermijdt jouw vrienden of wil niet samen op stap

   Je vrienden en familie zullen, of je nou wilt of niet, een mening hebben over je nieuwe partner. Zij zijn beter in staat dan jij om zijn of haar negatieve kanten te zien die jij natuurlijk niet opmerkt door je roze bril.

   Iemand die niet van plan is een serieuze relatie met je aan te gaan, zal daarom dergelijk contact proberen te vermijden. Ook zal je partner niet veel belangstelling tonen voor jouw hobby’s en interesses. Want dat soort dingen leiden onherroepelijk tot een band, waarin hij of zij dus niet in geïnteresseerd is.

   Bovendien moeten ze iets over hun gevoelens vertellen wanneer ze je familie tegenkomen. Er is altijd wel een oom of tante die het niet kan laten om te informeren naar de toekomstplannen. Een ongemakkelijk stilte is vaak het gevolg.

  4. Onduidelijke gevoelens en vage antwoorden

   Sommige mensen vinden het moeilijk om over hun gevoelens te praten waardoor ze vage en ontwijkende antwoorden geven. Maar als ze hun gevoelens niet kunnen uitdrukken in woorden kunnen hun daden nog altijd voor boekdelen spreken.

   Maar als je geen enkel teken van vooruitgang ziet dan is het waarschijnlijk dat hij of zij gewoon niet genoeg om je geeft. Je voelt meestal zelf wel aan of iemand afstand houdt.

   Ook wanneer je nog niet toe bent aan kinderen, trouwen of samenwonen, dan nog kun je aanvoelen of je deze persoon wel in je leven wilt en ook of je er altijd voor elkaar zult zijn en niet alleen wanneer het jou of  je partner uitkomt.

  5. De persoon wil de relatie niet opgeven maar ook geen moeite doen om er iets van te maken

   Een hele egoïstische instelling, omdat die zijn eigen behoefte centraal zet in plaats van die van jou. Hij kan zich niet helemaal geven maar wil je ook niet laten gaan.

   Wanneer je van jezelf weet dat je je maar half kunt geven, dan is het niet eerlijk tegenover de ander om deze op te eisen. Ik heb genoeg mensen gekend die van zichzelf dachten dat ze toe waren aan een vaste relatie terwijl dat in feite niet zo was.

   En toch maakten ze geen enkele aanstalten de relatie te beëindigen. Natuurlijk is alleen zijn niet altijd even plezierig, maar het is voor beide partijen beter om eerlijk te zijn.

  6. Ze hebben een hekel aan plannenmaken omdat ze zich hiermee aan je binden

   Ik heb ooit een vriend gehad die nooit een afspraak met me wilde maken. De meest eenvoudige voorstellen om naar de bioscoop te gaan of samen iets te eten werden afgedaan met een “ik laat het je nog wel weten”.

   Een eenvoudig ja of nee was voor mij veel duidelijker geweest, omdat ik dan wist waar ik aan toe was. Dit waren gewoon smoesjes omdat hij helemaal niet met me uit wilde!

   Laat je niet voor de gek houden door onsamenhangend gedrag en verontschuldig dergelijk gedrag ook niet. Als het dan weer dit en dan weer dat is met je partner en je je begint af te vragen of je soms met twee verschillende mensen uitgaat, dan wordt het tijd de knoop door te hakken en je af te vragen wat je in vredesnaam zoekt bij een dergelijk persoon.

Uiteraard zijn dit geen strikte richtlijnen maar wel aandachtspunten. Sommige mannen of vrouwen zullen zich zo slecht gedragen dat er geen andere keus overblijft dan er een punt achter te zetten. Het uiteindelijke resultaat is dat je weer alleen bent. En dat je achterblijft met schuldgevoel omdat jij de relatie hebt beëindigd.

Neem de tijd om iemand te leren kennen en luister naar de woorden die hij of zij dagelijks bezigt. Als je door wilt gaan met iemand die geen betrokkenheid toont dan is dat een risico dat jezelf neemt. Je zult uiteindelijk op een punt komen waar de goede herinneringen plaats maken voor verbittering.

Wil je meer weten over bindingsangst in een relatie?  Het E-book “Stop Je Relatieangst” geeft meer informatie over bindingsangst in een relatie voor zowel de persoon met bindingsangst als de partner.

Bekijk ook

Bindingsangst Overwinnen

De eerste stap om bindingsangst te kunnen overwinnen is te erkennen dat je een probleem hebt.

Je kunt wat doen aan Bindingsangst

Als je van je bindingsangst probeert af te komen zal je je met één of meerdere angsten waarschijnlijk wel kunnen identificeren. Bekijk de angsten direct.