Doe de Test Download E-book

Bindingsangst Overwinnen

Dating op zich is al een hele opgave. Vind maar eens iemand die bij je past en met wie het klikt. Maar voor een aantal mensen is dating nog een stuk ingewikkelder dan dat. Ook al tref je uiteindelijk iemand met wie het klikt, dan nog kan een relatie niet van de grond komen.

Om werkelijk een relatie te kunnen aangaan moet je eerst je bindingsangst overwinnen, een angst waarvan je je misschien niet eens wist dat je hem had.

Bindingsangst kan werkelijk een probleem zijn voor sommige mensen. Het heeft namelijk niet alleen invloed op je intieme relaties, maar ook op je werk en je woonplaats, je vriendschappen.

Mensen die zich niet kunnen binden zijn op elk terrein onrustig omdat ze zich nergens thuis voelen. Voor mensen die lijden aan een extreme vorm van bindingsangst kan zelfs het maken van een simpele afspraak te veel zijn. Ze ervaren dit als een beperking en voelen zich erg ongemakkelijk bij.

Eigenlijk is bindingsangst niet vreemd of onnatuurlijk. Wanneer je twijfelt over je partner bijvoorbeeld. Soms is het onmogelijk om je aan een relatie te binden uit onzekerheid. Je vraagt je af of dit wel de juiste persoon voor je is. Maar wanneer je relatie eigenlijk best goed verloopt en er geen onzekerheden of twijfels bestaan, kan iemand die lijdt aan bindingsangst plotseling dichtklappen wanneer de relatie zich om wat voor reden dan ook, gaat verdiepen.

Dit kan op elk punt in de ontwikkeling van de relatie gebeuren, vanaf het moment dat je verkering een feit is tot het moment dat je gaat samenwonen of zelfs trouwplannen maakt. Als bepaalde dingen gebeuren, kan iemand met bindingsangst plotseling die belangrijke stap niet nemen om verder te komen in de relatie.

Wat gebeurt er wanneer je je emotioneel bindt?

Het vervelende van bindingsangst is dat het je denken en je perceptie beïnvloedt. Je denkt waarschijnlijk dat zolang je je niet bindt, je ontzettend gelukkig bent met degene maar dat dat verandert op het moment dat je je daadwerkelijk bindt.

Doordat je iets moet gaan beloven over jouw inzet, gebeurt met jou dan precies het tegenovergestelde. Tenminste wanneer je last hebt van bindingsangst. Ineens zijn andere mensen veel aantrekkelijker en zie je alle mogelijkheden die je laat schieten wanneer je je daadwerkelijk aan één persoon bindt.

Naast deze neiging  om de relatie te ontvluchten gaan mensen met bindingsangst zoeken naar fouten bij de ander en binnen de relatie zodat ze de schuld op iets of iemand anders kunnen schuiven. Kleinigheden worden opgeblazen tot grote problemen en minimale, storende gewoontes leiden tot enorme irritaties.

Het zal niet lang duren eer je alleen nog maar de vervelende kanten ziet van de relatie en werkelijk geen één lichtpuntje kunt ontdekken.

Mensen met bindingsangst gaan steeds meer kritiek uiten, lokken ruzies uit en trekken zich emotioneel terug alsof ze aan zichzelf willen bewijzen dat de relatie zijn beste tijd gehad heeft en ze beter af zijn met iemand anders.

Hoe komt het eigenlijk?

Het is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde, maar vaak zijn mensen met bindingsangst bang voor de realiteit. Misschien heb je al verschillende mislukte relaties achter de rug en heb je er weinig vertrouwen in dat het deze keer anders zal verlopen.

Of je ouders waren niet in staat je emotioneel of fysiek te steunen of je hebt ooit wel een diepgaande relatie gehad maar bent in je vertrouwen beschaamd en bedrogen en is je hart gebroken.

Wat de reden ook moge zijn,  bindingsangst is bijna altijd geworteld in pijn in het verleden. Het is dus zaak erachter te komen wat de bron is van je angst teneinde verandering aan te kunnen brengen en de cirkel van mislukte relaties te doorbreken.

Duidelijke signalen van iemand met Bindingsangst

  1. Wanneer iemand om onduidelijke redenen of een kleinigheid de relatie verbreekt
  2. Wanneer iemand ogenschijnlijk gelukkig is met de relatie, maar zodra er iets meer van hem of haar gevraagd wordt, volgt ontwijkend gedrag en trekt diegene zich emotioneel terug of sluit zich af
  3. Mensen die een hekel hebben ergens op vastgepind te worden, zelfs als het om iets kleins gaat. Ze zeggen snel ja, maar beginnen daarna eigenlijk ogenblikkelijk met het zoeken van uitvluchten en smoesjes om onder de afspraak uit te komen
  4. Mensen die moeilijk op tijd kunnen komen en onmiddellijk in de verdediging schieten wanneer ze erop aangesproken worden dat ze te laat zijn
  5. De relaties die ze aangaan zijn kort en intens, maar bekoelen al heel snel
  6. Mensen met bindingsangst worden vaak verliefd op onbereikbare types
  7. Zich alleen voelen en hunkeren naar een stabiele relatie enerzijds, maar anderzijds alles doen om dat voor zichzelf te saboteren op het moment dat ze eindelijk dreigen te krijgen waar ze op uit zijn

Het Antwoord

Alleen in extreme gevallen, wanneer dit patroon zich vaker heeft voorgedaan, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen van een relatietherapeut. Deze kan je hulp bieden bij het zoeken naar de bron van je bindingsangst.

Als het om je partner gaat die je ervan verdenkt aan bindingsangst te lijden, probeer dan om geduld te hebben en begrip te tonen. Herinner hem of haar eraan dat elke relatie bestaat uit een hele serie stapjes van inzet en overgave.

Van momenten waarop je je voor elkaar inzet of iets voor elkaar opgeeft omdat je elkaar wilt plezieren. Dat je samen al een heleboel van die hobbels genomen hebt en dat jullie daardoor al zover zijn gekomen.

Moedig je partner aan niet te veel in te zitten over allerlei kleinigheden en zorg ervoor dat hij/zij zich niet constant zorgen loopt te maken over wat de toekomst brengen zal. Moedig hem/haar aan in het nu te leven en zich alleen zoveel in te zetten als dat nu mogelijk is.

Wanneer het om jezelf gaat die gebukt gaat onder bindingsangst, probeer dan met iemand over je gevoelens te praten. Wanneer je bemerkt dat je alleen nog maar let op de minpunten, oefen jezelf er dan in de positieve dingen in je relatie en bij je partner te zien, te benoemen en te waarderen.

De eerste stap om een probleem te kunnen overwinnen is te erkennen dat je een probleem hebt. En die eerste stap heb je al genomen door het lezen van dit artikel!

Voor ééns en voor altijd van die bindingsangst af?

Bekijk en Download “Stop Je Relatieangst” nu >>>

Bekijk ook

Je kunt wat doen aan Bindingsangst

Als je van je bindingsangst probeert af te komen zal je je met één of meerdere angsten waarschijnlijk wel kunnen identificeren. Bekijk de angsten direct.

Herken Vroegtijdig Bindingsangst bij je Partner

Het is zo’n beetje het ergste wat je je kunt voorstellen: de man die de liefde van je leven is blijkt te lijden aan bindingsangst. Wat kan je hier aan doen?