Doe de Test Download E-book

Verlatingsangst en Verlaten worden

Verlatingsangst kan een belangrijke oorzaak zijn van problemen binnen een relatie. Hieronder lees je meer over hoe je omgaat met het verdriet na een scheiding.

Afscheid nemen van iemand met wie je lange tijd bent samen geweest doet pijn. Het gaat dus niet alleen over het verlies van je partner, het kan ook over een huisdier gaan of iemand anders met wie je geruime tijd bent samen geweest. Ook tijdelijke scheiding van je hond of kat kan al problematisch zijn, je verlangt dat alles weer snel is zoals het was.

Het gaat er om dat eigenlijk niemand blij is met veranderingen, of het nu gaat om mensen of dingen. Waarom raak je anders in paniek als je je mobieltje niet kunt vinden? Niet omdat je niet heel eenvoudig een ander kunt komen, maar omdat je het niet leuk vindt zonder je mobiel te leven.

Als je het goed beschouwt dan zal je merken dat sommige ogenschijnlijk kleine dingen kunnen uitgroeien tot iets veel groters, net als dit verlatingsangst issue. Het is allemaal heel makkelijk gezegd maar er echt iets aan doen is veel moeilijker.

Daarom zal ik je in dit artikel op weg helpen om geleidelijk aan de verlatingsangst de baas te worden.

Bezige bij

Hoe gek het misschien ook mag klinken, de beste manier om je zorgen en angsten te vergeten is bezig blijven. Wanneer je het druk hebt, blijft er weinig tijd over om aan je persoonlijke problemen te denken. Je mist eenvoudig de tijd om erbij stil te staan en je dingen af te vragen.

Ledigheid is des duivels oorkussen” is een gezegde dat hier alles mee te maken heeft. Hoe minder je te doen hebt, hoe meer je geest zich gaat opwinden over het laatste dat je overkomen is, zoals het vertrek van je geliefde. Daarom, ga wat doen. Neem een hobby, ga lezen, gymmen of trimmen, zorg voor je hond of kat of ga tuinieren, maakt niet uit wat maar zorg dat je iets om handen hebt zodat je gedachten afgeleid worden.

Zorg ervoor dat je voortduren bezig blijft. Kijk meer tv, luister naar de radio of ga er op uit om nieuwe mensen te ontmoeten die ervoor kunnen zorgen dat je je ellende vergeet.

Mijd mensen die je doen denken aan het verleden of die voortdurend oude herinneringen oprakelen. Je weet donders goed dat je in de put zit, het is niet nodig dat anderen je daar voortdurend aan herinneren.

Zie de feiten onder ogen

Er is niets verandert sinds je relatiebreuk. Jullie hebben beide besloten dat je beter af bent zonder elkaar dus probeer het niet mooier te maken dan het is. Het is over en uit en de ander is je mogelijk zelfs al vergeten, dus vraag je niet voortdurend af waarom je niks meer van de ander hoort. Jullie wegen zijn gescheiden en er is geen kans dat het ooit nog goed komt. Geef jezelf geen ijdele hoop maar accepteer het feit dat de ander het niets meer kan schelen hoe jij je voelt.

Want telkens als je toch nog een sprankje hoop blijft koesteren, raak je meer verstrikt in het web van niet kunnen loskomen van een vroegere relatie. Dus zet definitief een streep onder je verbroken relatie en ga verder met je eigen leven of start met iets nieuws. Doe je dat niet, dan zul je voortdurend met je gedachten terug fladderen naar hoe leuk het was en hoe graag je zou willen dat alles weer was zoals vroeger toen de relatie nog niet over was.

Vraag andere niet om geruststelling

Het heeft geen enkele zin om andere mensen om geruststelling te vragen. De ware kracht schuilt in jouzelf. Jij moet ervoor zorgen dat je ontwaakt uit je lethargie en dat je weer gaat genieten van je leven. Je bent sterker dan je denkt maar je moet er wel werk van maken. Ga niet aan anderen vragen wat er zal gaan gebeuren en wanneer dat gaat gebeuren en of je wel juist gehandeld hebt. De en enige geruststelling die je nodig hebt komt uit jezelf. Dat je voelt dat je in staat bent deze fase van je leven het hoofd te bieden. Vraag anderen niet naar hun mening, wat heeft dat voor zin? Waarom zou je nog zeuren over gemorste melk als de melk al op tafel ligt?

Grijp jezelf bij je kladden en trek jezelf uit het moeras van zelfmedelijden. Sommige mensen hebben er geen behoefte aan en blijven zich liever wentelen in hun poel van verdriet. Nou laat ze! Maar jij, jij kunt eruit komen, maar dan moet jezelf wel stappen ondernemen.

Jij hebt de kracht in je om je leven te maken of te breken dus het wordt hoogtijd om een keuze te maken welke van de twee het gaat worden, nu je in een behoorlijke crisis zit.

Hulp bij verlatingsangst

Wees niet egoïstisch of dom. Als we zeggen dat je op eigen kracht uit de put moet komen bedoelen we niet dat niet om hulp mag vragen. Als je na meerdere pogingen er maar niet in slaagt om je leven weer op de rit te krijgen, kan het verstandig zijn om een therapeut te raadplegen.

Maar begin er alleen aan als het echt nodig is en je het gevoel hebt dat uitstel niet meer verantwoord is. Soms kunnen buitenstaanders beter uitleggen wat er aan de hand is, zeker wanneer diegene er ervaring mee heeft of ervoor gestudeerd heeft.

Je komt er wel uit. Probeer dingen van je af te schrijven als al het andere niet werkt. Schrijf je gevoelens op in een dagboek als er niemand is tot wie je je kan richten. Lees elke week terug zodat je ziet dat je vorderingen maakt. Het geeft je ook een manier om in te schatten of je misschien toch professionele hulp nodig hebt. Scheiding en het verdriet dat het met zich meebrengt zijn lastige problemen om mee te leren leven, maar tijd heelt alle wonden, ook die van een gebroken hart.

Wil jij ook voor ééns en voor altijd van die verlatingsangst af?

Bekijk en Download “Stop Je Relatieangst” nu >>>

Bekijk ook

Volwassenen met Verlatingsangst

Heel veel mensen kennen de term verlatingsangst maar weten niet exact wat verlatingsangst betekend en wat de gevolgen hiervan zijn in een relatie.

Wat is Verlatingsangst?

Verlatingsangst is de angst voor het gevoel dat met verlating gepaard gaat, zoals eenzaamheid, hulpeloosheid, machteloosheid en verdriet. Lees hier meer.