Doe de Test Download E-book

Heb je Single-angst?

Single-angst, sommige jonge mensen zijn bang een geschikte partner te vinden, maar vaker komt het voor bij mensen die al veel hebben meegemaakt op het gebied van relaties. Op ieder potje past een dekseltje. Dat was vroeger het geruststellende antwoord van moeder, tante of oma als je als meisje (of jongen) bang was niet aan de man (of vrouw) te komen.

Tegenwoordig zijn we allemaal een stuk minder bezig met een relatie, omdat de carrière vaak voorop staat, zowel bij mannen als vrouwen. En dus daten we tot we er bij neer vallen, maar zijn eigenlijk helemaal niet bezig met een vaste relatie, de lol en het genieten staan voorop.

Tot bij vrouwen het biologische klokje gaat tikken, of, wanneer je man bent, je het zo druk hebt met je werk dat er van stappen en daten eigenlijk ook niks meer komt en je ‘s avonds alleen op de bank zit. Of je zoveel verschillende relaties achter de rug hebt, dat je begint te vermoeden dat de ware niet bestaat.

Dan bekruipt je de angst, voor altijd alleen te blijven.  Maar, is die gedachte wel reëel?

Aan wie ligt het eigenlijk dat je nog steeds alleen bent? Leg je de lat niet te hoog? Streef je soms naar perfectie?

“It’s got to be perfect” zong ooit Everything but the girl, en ik geloofde er heilig in. Maar perfectie bestaat niet. Vraag er mensen die al 20 of meer jaar samen zijn maar naar. Ze zullen grif toegeven dat er “moeilijke” tijden waren en ook dat ze niet elke dag 100% gelukkig zijn, en dat de ander zo zijn “vervelende” eigenschappen heeft. Maar toch, ze houden van elkaar en willen samen oud worden.

in elke relatie speelt wel iets dat het geluk verstoort. Sterker nog, de meeste relaties duren voort om heel andere redenen dan geluk. Het gaat vaak om verstand, om rationele afwegingen over inkomen en draagvlak. Maar ook om begrip, empathie en oog hebben voor elkaars behoeften.

Maar bovenal gaat het in relaties om geven en nemen. En als je meer een “nemen” type bent, en weinig geeft, dan loopt je relatie vroeg of laat stuk.

Ook zijn er twee principes waardoor mensen zich tot elkaar en regelmatig tot de “verkeerde” persoon aangetrokken voelen:

De ene heet “tegenpolen trekken elkaar aan” en de ander heet “De wet van de aantrekkingskracht”. Ze lijken haaks op elkaar te staan, maar niets is minder waar.

Ja het klopt dat je je aangetrokken voelt tot je tegenpool. Ben jij verlegen? Dan vind je juist de luidruchtigste jongen uit je klas of man op het feestje, de leukste. Hij is zoals jij zou willen zijn. Maar stel dat jullie een relatie krijgen, dan loopt die relatie geheid stuk zolang jij niet verandert. Dan word jij je jaloers en is het einde relatie.

Het andere is ook waar. Als jij gedompeld bent in negativiteit, dan trek je negativiteit aan. Ben je angstig, dan trek je andere angstige mensen aan en voel je een klik. Of je hebt een zware baan, hebt iets vreselijks meegemaakt of moet zorgen voor een ziek familielid, dan trek je mensen aan die in hetzelfde schuitje zitten. Omdat er iets gemeenschappelijks is, voel je een band en verwar je dat met “een klik” en boem, zit je mooi vast aan iets waar je eigenlijk helemaal niets mee wilt.

Mensen steken raar in elkaar, want als er eenmaal een emotionele band is, vinden we het moeilijk die los te laten, ook al gaan we er zelf aan onderdoor.

Probeer de cirkel te doorbreken. Omring je met mensen waar je blij van wordt, het leven is te kort om te slijten in zorg en verdriet. Denk positief over anderen, probeer dingen te benoemen die je waardeert bij een ander in plaats van het duister op te zoeken.

Je zult versteld staan van het effect. Want uiteindelijk gaat het om JIU!

Wat is JIU?

Jiu is een verspreking van mij. Ik antwoordde iemand van 57 die goede vrienden had, een prachtige baan, maar geen geluk vond in zijn relaties en aan het worstelen was met de zoveelste moeilijke relatie: Je kunt zijn wie je wilt zijn. Probeer minder te denken, en meer te zijn. Ga dingen doen die je blij maken. Misschien is meditatie iets voor jou, de potentie zit in jiu!

Terwijl ik bedoelde: in jou…

Weet je wat zijn reactie was?

Dat hij vroeger aan Thai Chi deed en meditatie maar dat had verwaarloosd. Nu wilde hij weten wat Jiu betekende. Hij had het zelfs opgezocht!

Geluk zit in jou. Mensen die altijd maar denken dat een ander ze gelukkig moet maken, zullen het nooit worden en nooit een stabiele relatie hebben. Ja! En dus voor altijd single blijven.