Doe de Test Download E-book

Is bindingsangst jouw probleem?

Jonge mensen tussen de 20 en 30 zijn vaak bang dat ze last hebben van bindingsangst. Dit komt omdat ze veel verschillende relaties hebben, maar het ondertussen nooit tot een echte intieme band komt. Na verloop van enkele weken ebt de interesse van één van beide verliefden weg en lijkt de relatie geen verdere toekomst te hebben.

De ware Jakob bestaat niet

Sommige mensen denken dat er maar één ware Jakob bestaat. Deze mensen zoeken hun hele leven naar de perfecte partner. En blijven zoeken. Want met deze instelling zal geen enkele relatie lang stand houden.

De ware Jakob vindt alles goed, adoreert zijn/haar partner en geeft nooit kritiek, wordt niet dik en zeker nooit ziek. Geen wonder dat veel relaties op de klippen lopen wanneer de ware Jakob toch ook een eigen willetje blijkt te hebben.

Zowel mannen als vrouwen vragen zich vervolgens vertwijfeld af of ze misschien leiden aan bindingsangst. Maar bindingsangst is eigenlijk niet een bestaande psychologische afwijking, dus hoe weet je nu of er wel of niet iets mis is met jou of je partner?

Is bindingsangst te genezen?

Bindingsangst komt meestal voort uit onzekerheid die hoort bij het volwassen worden. Wanneer je net twintig bent, twijfel je nog aan alles en vooral aan jezelf. Je mist het referentiekader om mensen op hun juiste waarde in te schatten. Maar dat is helemaal niet erg. Het hoort bij het proces van volwassen worden en een eigen zelfbewustzijn te ontwikkelen. Wanneer je geen idee hebt wie je eigenlijk bent, is het lastig om je in een relatie staande te houden.

Waarschijnlijk zal de ander al snel over jouw grenzen heen banjeren. Dat voelt heel vervelend en je krijgt de neiging de ander weg te duwen, maar wees eens eerlijk, wist je zelf al waar jouw grens lag? Kun je dit bevestigend beantwoorden, heb je het daar dan ook over gehad met je partner? Heb je werkelijk verteld wat je niet leuk vindt en vooral, wat je wel fijn vindt?

Bindingsangst leidt tot relatiebreuk

Wanneer je je niet begrepen voelt, heb je uiteraard ook geen reden om je verbonden te voelen met de ander, of dat nu je partner, je kind of een totale vreemde is. Vraag je af waarom je denkt dat de ander je niet begrijpt. Heb je zelf wel genoeg moeite gedaan om uit te leggen wat er in je omgaat?

Redenen om ongerust te worden

Uiteraard zijn er wel degelijk bepaalde stoornissen die er toe leiden dat je je niet KUNT binden aan de ander, hoe graag je dat ook wilt. Deze bindingsangst komt vaak voort uit je verleden, doordat je minder prettige gebeurtenissen hebt meegemaakt op een moment dat je daar nog niet klaar voor was.

Denk aan agressie tijdens je jeugdjaren of ouders die onvoorspelbaar reageerden op jouw gedrag, bijvoorbeeld omdat ze zelf een traumatische ervaring achter de rug hadden. In die gevallen is bindingsangst daadwerkelijk een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis en is het de moeite waard om er eens met een professionele therapeut over te gaan praten.

 

Bekijk ook

Bindingsangst Overwinnen

De eerste stap om bindingsangst te kunnen overwinnen is te erkennen dat je een probleem hebt.

Je kunt wat doen aan Bindingsangst

Als je van je bindingsangst probeert af te komen zal je je met één of meerdere angsten waarschijnlijk wel kunnen identificeren. Bekijk de angsten direct.