Doe de Test Download E-book

Doe wat aan je Bindingsangst

Last van bindingsangst?

Bindingsangst is een bekende uitdrukking. We horen het in de media, maar ook gebruiken we het om onszelf of andere mensen te beschrijven wanneer relaties voortdurend mislukken omdat we niet in staat zijn onszelf voldoende te (laten) binden of bloot te geven.

Dat soort mensen wordt ook wel “Relatiefoob” genoemd. Ze zijn bang te worden vastgehouden en hun vrijheid te verliezen. Bindingsangst varieert van een beetje onzekerheid over je relatie tot doodsbenauwd worden bij de gedachte om je te moeten settelen.

Neem bijvoorbeeld Kees:

Het is niet dat ik niet van haar hou, want dat doe ik! Maar elke keer dat ze over de toekomst begint is het als of ik bevries. Ik begin me onmiddellijk af te vragen hoe ik daar onderuit kan komen!

En ik heb veel vaker dit soort dingen gehoord! In dit stuk wil ik precies onderzoeken wat bindingsangst is, waarom het zou kunnen ontstaan en natuurlijk hoe je het kunt overwinnen.

Bindingsangst: Wat zit erachter?

Onder alle angst ligt de vrees om iets te verliezen. Dus iemand die te maken heeft met bindingsangst is bang om mogelijkheden verliezen. Maar in feite gaat het daar bij elke beslissing om die we nemen in het leven.

Een besluit nemen betekent per definitie verlies van andere opties. Het maakt niet uit wat je doet, er is altijd een ander soort leven dat je zou kunnen hebben geleefd. Mensen met bindingsangst zijn bang om de “verkeerde beslissing” te nemen.

Er is ook nog iets anders. Mensen die bang zijn zich te verbinden tot een relatie zullen vaak ook moeite hebben met andere beslissingen. Ze kunnen moeite hebben met de beslissing over welke carrière, waar naartoe op vakantie, of zelfs wat ze gaan eten in een restaurant.

Vaak zal je het relatiepatroon dus weerspiegeld zien in het dagelijks leven van zo iemand. Maar wat wil iemand die zo bang is om zich te binden nou werkelijk?

Angst voor wat we nodig hebben

De ironie is dat bindingsangst waarschijnlijk juist voorkomt uit een wanhopig verlangen naar de intimiteit en veiligheid die een gezonde relatie op de lange termijn kan verschaffen.

Soms vrezen we datgene dat we het meest nodig hebben – omdat we bang zijn dat we het niet kunnen krijgen.

Bij bindingsangst dus omdat je bang bent dat je geen goede relatie kunt opbouwen.

Het kan zijn dat, diep van binnen, de persoon vreest te worden afgewezen of denkt dat hoe meer tijd hij of zij in een relatie zal stoppen, hoe groter de klap zal aankomen als de relatie stukloopt.

Misschien hebben ze in een eerdere relatie het gevoel gehad gevangen te zitten of is er een voorgeschiedenis van pijnlijke scheidingen, kwetsen en gekwetst te worden. Of ze komen uit een gezin waar de ouders ook niet goed met elkaar konden opschieten waardoor ze een soort blauwdruk bij zich hebben dat “geen enkele relatie ooit werkt”.

Maar iedere angst zal gevolgen hebben wanneer ze lang en sterk genoeg is, en dat is het probleem!

De gevolgen van Bindingsangst

Aan bindingsangst kleven gevaren waaronder het risico van het leiden van een eenzaam leven en het mislopen van perfecte relaties.

Bindingsangst kan verwoestende emotionele gevolgen hebben, zowel voor de mensen die eraan lijden als hun omgeving. Een slachtoffer van Bindingsangst beschreef hoe haar vriendje na drie jaar gewoon vertrok terwijl ze in haar ogen een perfecte relatie hadden:

Het leek of hij allerlei dingen verzon waardoor hij de relatie moest beëindigen, maar ze waren geen van alleen een geldig excuus. Ik voelde dat er iets anders moet zijn geweest, iets waar hij bang voor was. Ik had het kunnen begrijpen als we vaak ruzie en ellende hadden meegemaakt, maar dat was niet zo. Ik was er kapot van.

Maar mensen met bindingsangst vertonen nog andere symptomen dan alleen maar het weglopen van ogenschijnlijk goede of veelbelovende relaties.

De hopeloze verleiding van de onmogelijke relatie

Het is een mythe dat mensen met bindingsangst relaties uit de weg zouden gaan. Soms vermoed ik juist dat ze zich richten op “onbereikbare mensen” of betrokken raken met mensen waar ze diep van binnen al weten dat die niet geschikt zijn voor hen. De kiem voor een makkelijk einde is al aan het begin van de relatie zichtbaar.

Deze relatiestrategie is net zo goed een manier om een blijvende verbintenis te voorkomen als een punt draaien aan een goede relatie.

Dus, denk je nu dat je leidt aan bindingsangst?

Vergeet niet dat iedereen wel eens twijfelt en we zullen ons allemaal zo nu en dan afvragen of we wel de juiste dingen doen. Echte bindingsangst wordt pas duidelijk wanneer je goed en eerlijk kijkt naar je relatie geschiedenis.

Wat kun je er aan doen als je echt bang bent om je te binden?

1. Benoem je Angst.

Vraag jezelf af: waar ben je precies bang voor? We kunnen zo wennen aan het gebruik van woorden dat we niet meer weten wat we ermee bedoelen, dus wat betekent “commitment” eigenlijk? En wat denk je precies te verliezen?

Focus op de angst en zie waar het toe leidt in je geest Ben je bang om de relatie zelf kwijt te raken of vrees je je singlebestaan te verliezen en niet meer in staat te zijn om te doen wat en wanneer het je uitkomt?

Ga echt aan de slag met het begrip om erachter te komen waar je precies bang voor bent want commitment is slechts een woord. Denk na over wat het is precies is dat je zou opgeven. Vrijheid, Onafhankelijkheid?

Wat betekenen deze woorden voor jou?

Geen relatie of huwelijk zou alle vrijheden of onafhankelijkheid van je wegnemen. In feite moet een gezonde relatie je helpen aan jouw behoeften te voldoen op het gebied van vrijheid en onafhankelijkheid, als onderdeel van de relatie zelf.

Misschien ben je gewend aan relaties die een groot beslag leggen op je leven en tijd, maar dit kunnen nooit gezonde relaties zijn wanneer ze gebaseerd zijn op controle van jou of door jou.

Een gezonde, liefdevolle en respectvolle relatie moet in wezen eenvoudig zijn om je aan te binden, net zoals je eenvoudiger kunt varen met een stevige zeewaardig boot dan, zeg, een versleten vlot gemaakt van verrot hout. Wat waardeer je zo enorm dat je bang bent om je te over te geven aan een ander?

En vraag jezelf af: Wil ik nog meedoen in de samenleving of totaal op mezelf terug geworpen zijn als ik 30, 40, 50, en ga zo maar door ben? Als deze ideeën ervoor zorgen dat je je niet wilt binden.

2. Beslis om meer besluitvaardig te worden.

Besluiteloosheid kan een gewoonte worden. Wanneer je een beslissing besluit te nemen over iets, bind je ergens aan, in ieder geval voor het moment. Als blijkt dat je niet achter je beslissingen kunt staan, probeer dan met kleine dingen je besluitvaardigheid te oefenen.

Soms raak je alleen maar meer in de war naarmate je meer tijd besteed aan het afwegen van voor- en nadelen alvorens tot een besluit te komen. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat teveel nadenken leidt tot slechtere keuzes.

Dus wen je eraan meteen te beslissen waar te eten, wat te doen, en hoe je je tijd doorbrengt, en je zult zien dat daadkracht ook een gewoonte wordt.

3. Stel je voor dat je bindingsangst verdwijnt.

Soms verdiep je je zo in dat wat mis gaat, dat je niet meer kunt bedenken hoe het in de toekomst beter zou kunnen gaan.

Er zijn veel voordelen, zowel fysiek als mentaal, wanneer je een gezonde relatie hebt, maar die kun je eenvoudig over het hoofd zien als je alleen maar focust op de nadelen en je bindingsangst. Bedenk en beschrijf in detail je toekomstige leven zonder de angst. Als de angst er niet meer was of niet in dezelfde mate, wat zou je dan doen?

Hoe zullen andere mensen weten dat je ten goede veranderd bent? Welke keuzes maakt je vrij van zulke angst? Ga het echt verkennen.

4. Zeg nooit “voor altijd”, want nu is alles wat we hebben.

Bindingsangst is vaak simpel de angst andere mogelijkheden uit te sluiten, en geeft daarmee een gevoel van gevangenschap.

Maar het grappige is natuurlijk dat NU alles is wat we ooit hebben. Natuurlijk, beslissingen in het heden zijn van invloed op de toekomst, maar we hoeven nooit en voor niets “voor altijd” te beloven, omdat we niet echt weten wat er zal gebeuren in de toekomst.

Als ik een roker help met stoppen dan haal ik graag wat druk van de ketel door hen eraan te herinneren dat het niet nodig is er zeker van te zijn dat ze nooit meer zullen roken.

Waarom?

Want dat is te veel druk. Het enige wat ze moet weten, is dat op dit moment het niet is wat ze doen. Ik hoef niet tegen mezelf te zeggen: “Ik zal zeker nooit meer roken!” Ik betwijfel of ik dat wel of niet zal doen, maar ik hoef niet te bedenken of ik al dan niet ga roken in de toekomst. Alleen op dit moment, rook ik niet.

En zo is het met alles.

We hoeven nooit “voor altijd” te zeggen, want het leven is een serie van huidige momenten.

Bedenk, misschien werkt wat nu werkt niet meer over tien jaar, maar misschien ook wel. Het is een feit, het hele leven is een verkenning en absolute zekerheid willen, de hele tijd over alles, is alleen voor de mensen met een beperkt blikveld.

Proberen geen fouten te maken is misschien wel de grootste fout van allemaal, en doet me denken aan de woorden in de song van Joni Mitchell:

Don’t it always seems to go that you don’t know what you’ve got ‘til it’s gone?

Met andere woorden: is het eigenlijk niet altijd zo dat je pas beseft hoe waardevol iets is op het moment dat je het kwijtraakt? Dus geniet van wat je (nu) hebt!

Voor ééns en voor altijd van die bindingsangst af?

Bekijk en Download “Stop Je Relatieangst” nu >>>

Bekijk ook

Bindingsangst Overwinnen

De eerste stap om bindingsangst te kunnen overwinnen is te erkennen dat je een probleem hebt.

Je kunt wat doen aan Bindingsangst

Als je van je bindingsangst probeert af te komen zal je je met één of meerdere angsten waarschijnlijk wel kunnen identificeren. Bekijk de angsten direct.