Doe de Test Download E-book

Oorzaken van Bindingsangst

Bindingsangst Onderzoeken

Veel stellen die bij een relatietherapeut belanden hebben last van bindingsangst of tenminste één van beiden. Het feit dat één van beide emotioneel onvoldoende betrokkenheid en inzet kan tonen frustreert  de harmony van de relatie.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de onderliggende angsten die het aangaan van een relatie bemoeilijken.

Als je van je bindingsangst probeert af te komen zal je je met één of meerdere hiervan waarschijnlijk wel kunnen identificeren. Als je weet waar de angst vandaan komt dan wordt het eenvoudiger deze te relativeren en onder ogen te zien.

En wie weet geniet je binnenkort misschien wel net als ik van een fantastische vaste relatie !

Mocht je in een relatie te maken krijgt met iemand die worstelt met de vraag verder te gaan of niet, dan kan je hem of haar laten zien dat je zijn of haar angsten begrijpt door hem of haar te helpen zijn / haar angsten te ontdekken en ermee te confronteren.

Sommige van deze angsten en zorgen zijn duidelijk, anderen zijn meer subtiel.

 1. Angst voor het onbekende

  Nieuwe ervaringen en eisen kunnen stressvol zijn. Je weet niet precies wat je staat te wachten en daar maak je je zorgen om. Je blijft liever in je comfort-zone hangen dan dat je je nek uitsteekt voor het onbekende.Deze angst is vooral uitgesproken bij mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen en de angst kunnen escaleren wanneer er eisen aan hen gesteld worden.

 2. Angst om fouten te maken

  De beslissing om niet te beslissen is op zelf een beslissing, en vaak een vergissing!

  Deze angst komt vaak voor bij mannen en vrouwen die wat te kiezen hebben en hoe groter het aantal keuzes hoe groter de angst. Je bent bang dat je morgen, volgende week of volgende maand je beslissing zal betreuren en hierdoor stel je alles uit in de hoop geen fouten te maken of te mislukken.

 3. Angst voor verlies van familie en vrienden

  We vertrouwen allemaal op de steun van familie en vrienden. Je bent bang de mensen te verliezen die jouw beslissing niet goedkeuren (familie, vrienden, kinderen uit eerdere huwelijken, etc.) omdat je een sterke behoefte hebt aan de sociale goedkeuring van anderen. Maar deze angst gaat niet alleen over het niet kunnen omgaan met hun woede of afwijzing, maar meer nog om de angst dat dingen verkeerd gaan- en dat zij dan zullen zeggen: “ik zei het toch”.

 4. Angst de controle te verliezen

  We willen allemaal het gevoel hebben dat we kunnen kiezen en dat we de touwtjes in handen hebben. En een deel van het gevoel van controle heeft te maken met de mogelijkheid om de timing van een relatie (wanneer en hoe het zal gebeuren) te controleren. Wat meestal gebeurt is, dat zo lang alles goed gaat er niets aan de hand is, maar zodra je het gevoel krijgt de controle te verliezen, begin je te flippen en trek je je terug.

Vaak als we een slechte ervaring hebben raken we erdoor beïnvloed en ook verwachten we dat de geschiedenis zich herhaalt, waardoor je negatieve verwachtingen koestert.

Om je angsten te overwinnen is het goed aandacht te besteden aan hetgeen je tegen jezelf zegt op het moment dat je bang wordt.

Wat zijn je onderliggende, persoonlijke overtuigingen die de angst rechtvaardigen?

Schrijf deze overtuigingen op aan de linkerkant van een stuk papier. Aan de rechterkant probeer je deze overtuigingen te ontzenuwen alsof je deelneemt aan een debat.

Vervolgens verplaatst je je naar de laatste keer (s) waarop je één van de bovenstaande angsten voelde en waarmee je niet goed kon omgaan zodat je uiteindelijk aan jezelf ging twijfelen.

Stel jezelf de vraag: “Wat is het ergste dat er deze keer kan gebeuren?”

Bekritiseer je antwoord alsof je van het tegendeel overtuigd bent. Je zult verbaasd staan hoe makkelijk dit is. Door je te verplaatsen naar de andere kant stel je je geest open voor een ander gezichtspunt.

Voor ééns en voor altijd van die bindingsangst af?

Bekijk en Download “Stop Je Relatieangst” nu >>>

Bekijk ook

Bindingsangst Overwinnen

De eerste stap om bindingsangst te kunnen overwinnen is te erkennen dat je een probleem hebt.

Je kunt wat doen aan Bindingsangst

Als je van je bindingsangst probeert af te komen zal je je met één of meerdere angsten waarschijnlijk wel kunnen identificeren. Bekijk de angsten direct.